top of page
Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe oz. od naročenega blaga

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe oz. od naročenega blaga

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik (po 43.č in 43.d členu ZVPot) pravico, da v štirinajstih (14) dneh podjetju na elektronski naslov jellek.shop@gmail.com sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Potrošnik mora najkasneje v 14 dneh po poslanem sporočilu o odstopu od naročila podjetju vrniti blago. Potrošnik vrne blago na naslov: JELLEK, Metka Jelek s.p., Koroška cesta 65, 2000 Maribor.

Po prejemu blaga podjetje potrošniku skladno z zakonom vrne vsa opravljena plačila. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od naročila brez navedbe razloga, je neposredni strošek vračila blaga. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo in so ob dostavi zavrnjene.

Kupec mora namero, da bo izdelek vrnil, v roku 14 dni od datuma prejema izdelka obvezno sporočiti na elektronski naslov jellek.shop@gmail.com, ponudnik pa bo poslal navodila za vračilo. Kupec ima potem še 14 dni časa, da izdelek vrne na ponudnikov naslov. V nasprotnem primeru (torej če izdelek ne bo vrnjen v roku) ponudnik plačila kupcu ni dolžan vrniti. Po preteku 14-dnevnega roka od dneva, ko je kupec poslal obvestilo o odstopu od pogodbe/naročila, izdelka ni več mogoče vrniti.

Pri vračilu blaga je potrebno blago vrniti v pravilnem delovanju in neizkoriščenem stanju, pri čemer je treba priložiti originalni račun. Po prejemu izdelka bo ponudnik ugotovil, ali izdelek pravilno deluje in ali je nepoškodovan. Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih se vračilo plačila izvede z nakazilom na transakcijski račun ali PayPal račun, ki je bil uporabljen pri plačilu naročila. Velja torej pravilo vračila na enak način in po enaki poti kot je bilo plačilo prejeto.

Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promo koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na TRR ali PayPal račun uporabnika se vrne le maksimalno dejansko vplačani znesek. Darilni bon se pri odstopu od pogodbe upošteva kot plačilno sredstvo in vrne uporabniku kot darilni bon, vplačani znesek pa se vrne na TRR račun ali PayPal račun, iz katerega je bilo plačilo naročila izvedeno.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

bottom of page