top of page

Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji spletne prodajalne z nakitom JELLEK v lasti podjetja JELLEK, Metka Jelek s.p., so sestavljeni skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje.

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine JELLEK, pravice in obveznosti uporabnika in trgovine ter urejajo poslovni odnos med ponudnikom in kupcem (v nadaljevanju: »kupec« ali »uporabnik« ali »potrošnik«).

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljali v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je pri oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

Podatki o podjetju:

Ime podjetja: JELLEK, Metka Jelek s.p., Koroška cesta 65, 2000 Maribor

Številka transakcijskega računa (IBAN): SI56 0400 0027 7210 615 (NKBM)

Matična številka: 9263985000

Davčna številka: 73593036 (podjetje ni zavezanec za DDV).

 

S spletno trgovino JELLEK (v nadaljevanju »JELLEK« ali »spletna trgovina« ali »spletna stran« ali »spletno mesto«) upravlja podjetje JELLEK, Metka Jelek s.p. (v nadaljevanju »ponudnik« ali »podjetje«). Ob registraciji v sistem JELLEK obiskovalec pridobi uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. Kupcu se tako olajša sam nakup, ponudnik pa zagotavlja, da bodo podatki v popolnosti zaščiteni in uporabljeni v skladu s pogoji, s katerimi se (potencialni) kupec strinja. Uporabnik se lahko v sistem JELLEK registrira tudi z njegovim obstoječim Facebook računom in njegovim obstoječim Google računom. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

 

Dostopnost informacij

(povzetek zakonodaje)

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),

 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta),

 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami),

 • dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),

 • pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),

 • vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške dostave,

 • način plačila in dostave,

 • časovno veljavnost ponudbe,

 • rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe, in pogoje za odstop; poleg tega tudi to, če in koliko stane kupca vračilo izdelka,

 • pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

 

Ponudba artiklov

Artikli v spletni trgovini so pogosto ažurirani. Trudimo se, da so informacije o njih in fotografije posodobljene in točne, za morebitne napake se opravičujemo in nam jih je možno sporočiti na jellek.shop@gmail.com .Če artikli niso na zalogi, pa je to tudi jasno označeno na spletni strani ali v mailu, ki ga kupec prejme ob naročilu.

Darilni boni v elektronski obliki

Stranke, ki obiščejo našo spletno stran, lahko vidijo e-gift card oz. e-darilni bon, kot posamezen razdelek na spletni strani. Izberejo lahko vrednost darilnega bona, vpišejo prejemnikove podatke in plačajo. Po zaključku nakupa, prejme stranka potrditveni e-mail, o nakupu e-darilnega bona. Prejemnik e-darilnega bona, prejme e-mail sporočilo o prejetem e-darilnem bonu, z unikatno kodo. Koda se uporabi ob zaključku nakupa (klik na blagajna), tako da se pri izbiri plačila klikne na "redeem a giftcard". 

 

Veljavnost e-darilnega bona je eno leto od dneva nakupa.

 

Načini plačila

Ponudnik omogoča naslednje načine plačila:

 • plačilo z nakazilom na TRR (pod "manual payment"),

 • plačilo preko plačilnega sistema PayPal.

 

 

Pošiljanje in dostava

Pakete pošiljamo samo znotraj Republike Slovenije. Pošiljamo s Pošto Slovenije, s priporočeno pošiljko s sledenjem ali priporočeno pošiljko s podpisom, kar kupec izbere sam ob oddaji naročila. Strošek dostave se zaračuna dodatno v višini, ki je odvisna od načina dostave, ki ga kupec izbere ob oddaji naročila. Cene dostave so prikazane posebej v postopku naročanja pri izbiri načina dostave. Za nakupe, ki presegajo vrednost 60€, je strošek dostave brezplačen. Možen je tudi osebni prevzem na prostem, v Mariboru, po predhodnem dogovoru. Ponudnik ne odgovarja za izgubljeno pošiljko v primeru, če kupec v oddanem naročilu izbere način dostave s sledenjem, brez podpisa.

 

Naročilo

Kupoprodajna pogodba med spletno trgovino in kupcem je v spletni trgovini sklenjena v trenutku, ko spletna trgovina kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu in pogojih izvedbe njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za spletno trgovino kot za kupca. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

 

Kadar kupec v postopku naročanja izbere način plačila z nakazilom na TRR ponudnika (»manual payment«), je kupec dolžan nakazilo skupnega zneska naročila izvesti najkasneje v roku 5 delovnih dni od trenutka oddaje naročila. V nasprotnem primeru ima ponudnik pravico prejeto naročilo stornirati, kar pomeni, da ponudnik enostransko odstopa od pogodbe iz upravičenih razlogov.

Pogoj za nakup je polnoletnost kupca.

Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika, kupec pa prejme račun v fizični obliki v paketu skupaj s poslanimi izdelki.
 

Cene

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila s predhodno navedenimi načini plačila in pod predhodno navedenimi pogoji. Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (takrat kupec tudi prejme elektronsko sporočilo o statusu: »Potrditev naročila«). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.

Vse posebne ponudbe na spletni strani in spletni trgovini veljajo do navedenega datuma oziroma do razprodaje zalog.

Dobavni rok

Dobavni roki so dolgi med 2 – 5 delovnih dni. Ti se lahko podaljšajo, če je na spletni strani ("domov", "home page") jasno napisano, da je spletna trgovina jellek na dopustu. V tem primeru je jasno navedeno od kdaj do kdaj se paketi ne pošiljajo, ter kdaj bodo poslani. 

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe oz. od naročenega blaga

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik (po 43.č in 43.d členu ZVPot) pravico, da v štirinajstih (14) dneh podjetju na elektronski naslov jellek.shop@gmail.com sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Potrošnik mora najkasneje v 14 dneh po poslanem sporočilu o odstopu od naročila podjetju vrniti blago. Potrošnik vrne blago na naslov: JELLEK, Metka Jelek s.p., Koroška cesta 65, 2000 Maribor.

Po prejemu blaga podjetje potrošniku skladno z zakonom vrne vsa opravljena plačila. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od naročila brez navedbe razloga, je neposredni strošek vračila blaga. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo in so ob dostavi zavrnjene.

Kupec mora namero, da bo izdelek vrnil, v roku 14 dni od datuma prejema izdelka obvezno sporočiti na elektronski naslov jellek.shop@gmail.com, ponudnik pa bo poslal navodila za vračilo. Kupec ima potem še 14 dni časa, da izdelek vrne na ponudnikov naslov. V nasprotnem primeru (torej če izdelek ne bo vrnjen v roku) ponudnik plačila kupcu ni dolžan vrniti. Po preteku 14-dnevnega roka od dneva, ko je kupec poslal obvestilo o odstopu od pogodbe/naročila, izdelka ni več mogoče vrniti.

Pri vračilu blaga je potrebno blago vrniti v pravilnem delovanju in neizkoriščenem stanju, pri čemer je treba priložiti originalni račun. Po prejemu izdelka bo ponudnik ugotovil, ali izdelek pravilno deluje in ali je nepoškodovan. Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih se vračilo plačila izvede z nakazilom na transakcijski račun ali PayPal račun, ki je bil uporabljen pri plačilu naročila. Velja torej pravilo vračila na enak način in po enaki poti kot je bilo plačilo prejeto.

Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promo koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na TRR ali PayPal račun uporabnika se vrne le maksimalno dejansko vplačani znesek. Darilni bon se pri odstopu od pogodbe upošteva kot plačilno sredstvo in vrne uporabniku kot darilni bon, vplačani znesek pa se vrne na TRR račun ali PayPal račun, iz katerega je bilo plačilo naročila izvedeno.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

 

Stvarna napaka

Napaka je stvarna, kadar:

 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,

 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,

 • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,

 • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila (npr. slikovna predstavitev na spletni strani oziroma v spletni trgovini).
   

Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z izjavami in opozorili proizvajalca oz. ponudnika navedenimi pri posameznem artiklu v spletni trgovini.

Obvestilo o načinu uveljavljanja stvarnih napak in reklamacij

Kupec mora ponudnika o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom obvestiti v zakonsko določenem roku in mu hkrati omogočiti pregled artikla ali z vračilom izdelka ali z nedvoumno fotografijo izdelka (odvisno od artikla, o tem kupca obvestimo v samem postopku).

Ob prevzemu pošiljke preverite svoj paket ob prisotnosti kurirja, poštarja oz. delavca na pošti. Če so na paketu vidne poškodbe (raztrgani deli ali zmečkanje), paketa naj ne bi prevzeli. V tem primeru vas prosimo, da nas kontaktirate na jellek.shop@gmail.com. V najkrajšem možnem času vas bomo obvestili o nadaljnjih ukrepih.

Če ste prejeli pošiljko in po odprtju škatle zatem ugotovili, da dobavljeno blago ne ustreza naročilu ali da podatki na računu niso ustrezni, vas prosimo, da nas najkasneje v 48 urah od trenutka prejema pošiljke kontaktirate na jellek.shop@gmail.com .

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

Kupec lahko vloži reklamacijo z namenom uveljavljanja svojih pravic zaradi neskladnosti blaga, prav tako pa tudi zaradi nepravilno obračunane cene in drugih pomanjkljivosti, in sicer na naslednje načine:

 • prek elektronske pošte, na elektronski (e-poštni) naslov podjetja: jellek.shop@gmail.com

 • po pisni poti na naslov: JELLEK, Metka Jelek s.p., Koroška cesta 65, 2000 Maribor.

Če obstoj napake na blagu oziroma nepravilnost pri opravljeni storitvi ni sporna, mora podjetje čimprej, vendar najpozneje v roku osmih dni ugoditi potrošnikovi zahtevi.

Podjetje mora pisno odgovoriti potrošniku na zahtevo najpozneje v osmih dneh po njenem prejemu, če je obstoj napake na blagu oziroma nepravilnost pri opravljeni storitvi sporen.

 

Komunikacija

Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje.

Oglasna elektronska in/ali SMS sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,

 • pošiljatelj bo jasno razviden,

 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne, prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,

 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,

 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval.

 

Pravno obvestilo o avtorskih pravicah

Spletna trgovina JELLEK in vsi podatki na njej, slike artiklov, grafični in video elementi na spletni strani ter oblikovalska zasnova izdelkov, ki so ročno izdelani v okviru dejavnosti ponudnika so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja. Znamka JELLEK in logotip te blagovne znamke sta v lasti podjetja JELLEK, Metka Jelek s.p.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se lahko kupec v primeru težav poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova jellek.shop@gmail.com. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Ponudnik bo v petih delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo, sporočil kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval, in ga vseskozi obveščal o poteku postopka. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik po svojih najboljših močeh prizadeva, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

 

Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Skladno z zakonskimi normativi ne priznavamo nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Podjetje, ki kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju Slovenije, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo na elektronski povezavi: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=SL .

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

 

Spremembe splošnih pogojev poslovanja

Podjetje lahko v primeru sprememb predpisov, ki urejajo poslovanje spletnih trgovin, varstvo podatkov ter druga področja, ki so v zvezi s poslovanjem spletne trgovine podjetja, in v primeru sprememb lastne poslovne politike spreminja in/ali dopolnjuje te Splošne pogoje poslovanja, o čemer bo vsakič seznanil uporabnike na primeren način, kamor šteje zlasti obveščanje prek spletne strani https://www.jellek.si/. Vsakokratne spremembe in/ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja začnejo veljati in se uporabljati z iztekom osemdnevnega roka od objave sprememb in/ali dopolnitev. Če je sprememba in/ali dopolnitev Splošnih pogojev poslovanja nujna zaradi uskladitve s predpisi, lahko izjemoma te spremembe in/ali dopolnitve stopijo v veljavo in uporabo v krajšem času.

Uporabnik, ki se s spremembami in/ali dopolnitvami teh Splošnih pogojev poslovanja ne strinja, mora v roku osmih dni od objave obvestila o spremembi in/ali dopolnitvi Splošnih pogojev poslovanja preklicati svojo registracijo, sicer se po izteku tega roka šteje in nasproten dokaz ni dopusten, da uporabnik spremembe in/ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja sprejema. Preklic registracije se naredi tako, da uporabnik s pisno izjavo podjetju sporoči preklic.

Splošni pogoji so bili nazadnje spremenjeni dne 18. novembra 2022.

Varovanje osebnih podatkov in politika zasebnosti

Splošno

Podjetje se zavezuje, da bo varovalo zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine. Zbrane osebne podatke bo podjetje uporabljalo izključno za opravljanje dejavnosti, ki jo izvaja. Podjetje spoštuje zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine, zato bo storilo vse potrebno, da jih zaščiti pred kakršnimikoli kršitvami in zlorabami. Osebni podatki uporabnikov so eno izmed področij, kateremu podjetje posveča izredno skrb in pozornost, saj se zaveda občutljive narave tega področja.

Posredovanje uporabnikovih osebnih podatkov podjetju je v določenih primerih nujno, da lahko obdelovalec kot ponudnik izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti do uporabnika.

Podjetje zbrane osebne podatke trajno varuje skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Zakonom o elektronskih komunikacijah in Splošno uredbo o varstvu podatkov (angl. General Data Protection Regulation – GDPR).

V nadaljevanju navajamo informacije o tem, kako uporabljamo vaše osebne podatke, za katere namene se vaši osebni podatki uporabljajo, s kom se delijo in kakšne so vaše pravice do nadzora podatkov in informacij.

Z uporabo spletnega mesta izrecno soglašate z zbiranjem, uporabo in razkritjem vaših podatkov (vključno z osebnimi podatki) v skladu s to politiko zasebnosti. Podatke in informacije prejmemo vedno, ko ste v stiku z nami ali uporabljate spletno mesto. Kot je opisano v nadaljevanju, vaše podatke (vključno z osebnimi podatki) lahko delimo s tretjimi partnerji (kot je določeno v nadaljevanju) in jih uporabljamo na načine, skladne s to politiko zasebnosti. Vaše podatke (vključno z osebnimi podatki) lahko skupaj z drugimi informacijami uporabimo tudi za zagotavljanje in izboljšanje izdelkov, storitev in vsebine.

Ko obiščete našo spletno stran iz informativnih razlogov, ne da bi se registrirali, bodo obdelani le omejeni osebni podatki, ki vam omogočijo vpogled na spletno mesto.

V primeru da se registrirate ali naročite na našo e-mail listo, bodo v okviru teh storitev obdelani nadaljnji osebni podatki.

Poleg tega, bodo vaši osebni podatki uporabljeni za oglaševanje naših storitev in izdelkov, ter za statistične analize, ki nam pomagajo izboljšati naše spletno mesto. Zraven tega izboljšujemo izkušnjo spletnega mesta z vsebino tretjih oseb.

Vaši osebni podatki se lahko razkrijejo tretjim osebam, ki so morda zunaj države, v kateri prebivate; potencialno lahko veljajo različni standardi varstva podatkov.

Uvedli smo ustrezne zaščitne ukrepe za zaščito vaših osebnih podatkov in njihovo hrambo le toliko časa, kolikor je potrebno.

V skladu z zakonodajo, ste lahko upravičeni do uveljavljanja določenih pravic v zvezi z obdelavo vaših podatkov.

 

Informativna uporaba spletne strani

Ko obiščete naše spletno mesto iz informativnih razlogov, torej brez registracije in brez posredovanja osebnih podatkov v kakršni koli drugi obliki, lahko samodejno zberemo dodatne podatke o vas, ki bodo vsebovali osebne podatke le v omejenih primerih in jih naš strežnik samodejno prepozna, kot na primer:

 • spletno mesto, s katerega ste bili usmerjeni v našo ponudbo,

 • datum in uro vašega dostopa,

 • vrsto naprave, ločljivost zaslona in različico brskalnika,

 • ponudnika internetnih storitev,

 • informacije o vašem operacijskem sistemu, vključno z jezikovnimi nastavitvami,

 • informacije o ponudbah, ki ste jih obiskali na naši spletni strani.

Takšne podatke uporabljamo samo za pomoč pri zagotavljanju učinkovite storitve (npr. za prilagoditev našega spletnega mesta za potrebe vaše naprave ali za omogočanje prijave na naše spletno mesto) in za široko zbiranje demografskih informacij za anonimizirano skupno uporabo.

Ti osebni podatki, ki se samodejno zbirajo, so potrebni za zagotavljanje spletnega mesta, ter da lahko zagotovimo varnost in stabilnost spletnega mesta.

Osebni podatki, ki se zbirajo samodejno, se takoj anonimizirajo in vsi osebni podatki se primerno izbrišejo.

 

Registracija na našo spletno trgovino

Naše spletno mesto ponuja spletno trgovino in za njeno uporabo morate ustvariti račun. Glede registracije računa in njegove nadaljnje uporabe obdelujemo:

 • podatke (na primer vaše ime in e-poštni naslov), ki jih podate ob registraciji,

 • informacije v zvezi s prijavo v račun (npr. podrobnosti o prijavi in geslu),

 • sporočila, ki ste jih poslali vi (npr. preko e-pošte ali obrazcev za komunikacijo na spletnem mestu).

Osebne podatke, ki jih posredujete bomo obdelovali za:

 • prepoznavanje ob prijavi,

 • zagotavljanje storitev in informacij, ki jih ponujamo prek spletnega mesta ali ki jih zahtevate,

 • upravljanje vašega računa,

 • komuniciranje z vami,

 • (vedenjsko) oglaševanje in profiliranje.

Uporaba vaših osebnih podatkov za vedenjsko oglaševanje in profiliranje je potrebna za izboljšanje vaše izkušnje med uporabo spletnega mesta.

Vaši osebni podatki se (če ni izjeme v okviru navedb v nadaljevanju) hranijo, dokler se uporablja vaš uporabniški račun. Po izbrisu vašega računa, bodo vaši osebni podatki blokirani in izbrisani z naslednjim čiščenjem baze podatkov. Predpisane obveznosti shranjevanja oz. potreba po sodnih postopkih, ki lahko nastanejo zaradi kršitve storitev ali težav s plačili, lahko vodijo do daljše hrambe vaših osebnih podatkov. V takih primerih vas bomo o tem ustrezno obvestili.

 

Piškotki in oglaševanje

Ko uporabljate našo spletno stran, se poleg predhodno že omenjenih podatkov v vašem računalniku shranjujejo tudi piškotki.

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ob obisku našega spletnega mesta in ne škodijo vaši strojni ali programski opremi. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Piškotki ne morejo zagnati programov ali prenašati virusov v vaš računalnik. Služijo temu, da je uporaba spleta uporabniku na splošno prijaznejša in učinkovitejša.

Uporabo piškotkov v Evropski uniji (EU) določa Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/ES, katere člen, ki se nanaša na piškotke in podobne tehnologije, je bil spremenjen z Direktivo 136/2009.

V slovenski zakonodaji uporabo piškotkov določa Zakon o elektronskih komunikacijah oziroma ZEKom-1, ki predstavlja pravno osnovo za skrb za zasebnost uporabnikov spleta.

Spletna stran https://www.jellek.si za delovanje strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov, spremljajo pa aktivnosti obiskovalcev in zanimanje, z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani obiskovalci in uporabniki soglašajo z njihovo uporabo.

Kot spletno mesto, ki je skladno z GDPR, uporabniku zagotavljamo kontrolo nad njegovo zasebnostjo. Nikoli ne bomo nameščali piškotkov v uporabnikov brskalnik brez njegovega izrecnega soglasja. Ponudnikovo obvestilo o piškotkih je lahko nadležno, vendar mora uporabnika v celoti obvestiti o tem, katere piškotke želi uporabljati, in mu omogočiti, da se sam odloči, ali jih bo sprejel ali ne.

Upravljanje s piškotki

Večina brskalnikov (v razdelku za pomoč) uporabniku omogočajo upravljanje piškotkov, shranjenih v njegovi napravi. Če uporabnik spremeni svoje nastavitve tako, da blokirajo vse piškotke, morda ne bo mogel dostopati do delov ponudnikovega spletnega mesta, ali storitve.

Informacije o piškotkih se v spletnem brskalniku običajno nahajajo v razdelku 'Pomoč'. Spodaj so povezave do razdelka 'Pomoč' v nekaterih najpogosteje rabljenih spletnih brskalnikih:

 

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Podjetje vsakemu uporabniku ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeli piškotek za identifikacijo, spremljanje nakupovalne košarice in zagotavljanje sledljivosti. Podjetje lahko na osebni računalnik uporabnika shrani tudi nekatere trajne piškotke, kot npr. identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki za prepoznavanje ob naslednjem obisku spletne trgovine ali ocene artiklov, s pomočjo katerega uporabnik ve, katere artikle je že ocenil, posredno pa tudi piškotke zunanje storitve Google Analytics, ki služijo analizi obiskov spletnega mesta. Podjetje lahko te podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Za potrebe zagotavljanja spletne varnosti podjetje zbira tudi IP naslove, iz katerih uporabniki dostopajo do spletne trgovine.

 

Uporaba osebnih podatkov

Podjetje za potrebe opravljanja storitev, ki jih ponuja, zbira, vodi, obdeluje in shranjuje naslednje uporabnikove podatke:

 • ime in priimek,

 • naslove za dostavo,

 • podjetje oz. naziv pravne osebe (če je uporabnik pravna oseba),

 • davčno številko pravne osebe (če je uporabnik pravna oseba),

 • naslov elektronske pošte (uporabniško ime),

 • geslo v šifrirani obliki,

 • kontaktno telefonsko številko,

 • državo bivanja,

 • druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno vnese v obrazce v spletni trgovini,

 • druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno doda naknadno v svojem profilu.

Za pravilnost, popolnost in ažurnost podatkov, ki jih vnesejo uporabniki, podjetje ne odgovarja.

Podatkov podjetje ne posreduje tretjim osebam, razen pogodbenim izvajalcem, s katerimi ima podjetje sklenjeno pogodbo o varovanju osebnih podatkov in ki so pogodbeno zavezani k istim standardom varovanja osebnih podatkov kot podjetje.

Podjetje osebne podatke zbira s privolitvijo oz. soglasjem posameznikov. Privolitev izrazijo s klikom v ustrezno polje, ki je v postopku oddaje vsakokratnega naročila predvideno za potrditev seznanitve in strinjanja s »Splošnimi pogoji poslovanja, varovanja osebnih podatkov in politiko zasebnosti«.

Ko odkljukate »I agree to theTerms & Conditions, Privacy Policy and Return Policy« potrjujete, da ste pogoje prebrali in da se z njimi strinjate.

Naše podjetje gostuje na platformi Wix.com. Wix.com nam ponuja spletno platformo, ki nam omogoča, da izvajamo dejavnost spletne trgovine. Podatki uporabnikov spletne trgovine se lahko shranjujejo prek shrambe podatkov Wix.com, zbirk podatkov in splošnih aplikacij Wix.com. Podatki se obdelujejo in hranijo na varnih strežnikih za požarnim zidom.

Strežniki Wix.com se nahajajo v Izraelu. Evropska komisija in Informacijski pooblaščenec  (IP) sta za nekatere države ugotovila, da zagotavljajo ustrezno raven varstva osebnih podatkov, to pomeni, da izvoznik lahko prenese podatke brez posebnega dovoljenja Informacijskega pooblaščenca (IP) ali izpolnjevanja dodatnih pogojev (ustrezni zaščitni ukrepi, odstopanja v posebnih primerih). Izrael sodi med te države.

 

Namen uporabe

S soglasjem k hrambi, obdelavi in posredovanju osebnih podatkov pri oddaji naročila ali s sodelovanjem v nagradnih igrah ali naročilu na novice preko elektronske pošte, uporabnik dovoljuje podjetju obdelovanje in hranjenje posredovanih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S podanim soglasjem uporabnik dovoljuje podjetju, da kot upravljavec zbirke osebnih podatkov obdeluje zbrane osebne podatke za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje novic preko elektronske pošte, telefonske številke in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov o storitvah spletnega centra spletne trgovine in ponudnika oz. podjetja, ter povezanih oseb in za druge oblike uporabe posredovanih podatkov, v katere uporabnik spletne strani posebej privoli. Zbrani podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Navedene podatke lahko podjetje obdeluje za lastne potrebe do preklica privolitve z zahtevo za odstranitev osebnih podatkov iz baze, do izbrisa oz. ukinitve uporabniškega računa in do odjave naročnika na novice, sicer pa le toliko časa, kolikor je nujno potrebno za dosego namena, zaradi katerega so bili podatki zbrani, tj. 10 let za registrirane uporabnike spletnega mesta https://www.jellek.si, 10 mesecev za udeležence nagradnih iger, 10 let za zmagovalce nagradnih iger oziroma dokler upravljavec ne preneha s svojo dejavnostjo na trgu. V času upravljanja osebnih podatkov ima posameznik na zahtevo možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v bazi podatkov.

 

Izvajanje politike zasebnosti

Registrirani uporabniki lahko kadarkoli prenehajo uporabljati spletno trgovino in lahko prekličejo svojo registracijo. To storijo tako, da s pisno izjavo sporočijo preklic registracije. Pred podajo izjave o preklicu registracije mora uporabnik podjetju poravnati vse še neporavnane obveznosti iz naslova opravljenih nakupov v spletni trgovini. Podjetje bo zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine v okviru te politike zasebnosti varovalo tudi v primeru preklica registracije.

 

Varstvo otrok

Oglasna sporočila bodo jasno razvidna (upoštevajoč starost) in jasno ločena od iger in tekmovanj. Vsaka komunikacija, namenjena otrokom, bo primerna njihovi starosti in ne bo izkoriščala zaupljivosti otrok, pomanjkanja izkušenj ali občutka lojalnosti. Ponudnik ne sme sprejemati naročil od nekoga, za katerega ve, ali sumi, da je otrok, ne da bi za to imel izrecnega dovoljenja njegovih staršev ali skrbnikov.

Ponudnik brez izrecnega dovoljenja njihovih staršev ali skrbnikov ne sme sprejemati kakršnihkoli osebnih podatkov, ki zadevajo otroke. Prav tako ponudnik tretji osebi ne sme izdajati podatkov, sprejetih od otrok, izjema so starši oziroma skrbniki. Ponudnik ne sme ponujati prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljive za otroke.

 

Pravica do obveščanja in izbrisa

Pravico imate do informacij o vaših osebnih podatkih, s katerimi razpolagamo, kot tudi pravico do izbrisa teh podatkov.

Obvestila o stanju naročila: Pridržujemo si pravico, da vas na telefonsko številko, ki ste jo vpisali v postopku naročila, preko sms sporočila obvestimo, ko je vaše naročilo odpremljeno in če artikli niso bili prevzeti od 3 do 5 dni. Če artikli niso bili prevzeti več kot 5 dni, si pridržujemo pravico klica na posredovano telefonsko številko, kot opomnik za prevzem artiklov. Kupce hkrati o stanju naročila obveščamo tudi preko elektronskega sporočila.

Obvestila: Po prijavi na obvestila (»subscription«) bosta vaše ime, telefonska številka in elektronski naslov z vašim dovoljenjem uporabljena v promocijske namene, dokler se iz obveščanja ne odjavite preko povezave, ki je navedena v vsakem elektronskem sporočilu (»unsubscribe«). Na prejemanje obvestil ste prijavljeni le, če je ob naročilu odkljukano posebno polje, ki vam omogoča prijavo na obvestila (»sign me up to the email list«).

 

Vsak posameznik, katerega ponudnik zbira, hrani in obdeluje njegove osebne podatke, ima glede teh podatkov naslednje pravice:

 • Pravica do pozabe – v kolikor posameznik ne želi več, da se njegovi osebni podatki, ki jih hrani in obdeluje obdelovalec obdelujejo in ob pogoju, da ni zakonitih razlogov za njihovo nadaljnjo hrambo, bo lahko od obdelovalca kadarkoli zahteva, da se njegovi podatki zbrišejo.

 • Pravica vedeti, kako dolgo se hranijo osebni podatki.

 • Pravica zahtevati popravek, izbris ali vložiti pritožbo.

 • Pravica do prenosljivosti – posameznik lahko, v kolikor to želi, lahko od obdelovalca zahteva, da mu zagotovi osebne podatke v zvezi z njim, ki jih je posredoval upravljavcu, v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki.

 • Pravica do pravnega sredstva in sankcije – posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri nadzornem organu, pa tudi pravico do pravnih sredstev zoper odločitev nadzornega organa ali v primeru neukrepanja nadzornega organa, pravico do odškodnine in odgovornosti.

 • Pravica ne biti podvržen ukrepom, ki izhajajo zgolj iz profiliranja, analize ali predvidevanj z uporabo avtomatiziranih sredstev obdelave.

 • Pravica do umika soglasja – posameznik ima pravico do umika soglasja za nadaljnjo obdelavo osebnih podatkov, posebej v primeru neposrednega trženja.

 

Postopek uveljavljanja pravic

S potrditvijo seznanitve in sprejema »Splošnih pogojev poslovanja, varovanja osebnih podatkov in politike zasebnosti« kupec oz. uporabnik potrjuje naslednje:

 • Seznanjen sem, da lahko vse zgoraj navedene zahteve, ki se tičejo uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki, naslovim v pisni obliki na upravljavca.

 • Seznanjen sem, da lahko upravljavec za potrebe zanesljive identifikacije v primeru uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki od mene zahteva dodatne podatke, ukrepanje pa lahko zavrne le v primeru, da dokaže, da me ne more zanesljivo identificirati.

 • Seznanjen sem, da mora upravljavec na mojo zahtevo, s katero uveljavljam svoje pravice v zvezi z zgoraj navedenimi osebnimi podatki, odgovoriti brez nepotrebnega odlašanja in najpozneje v enem mesecu od prejema zahteve.

Podjetje osebne podatke posameznika hrani do preklica soglasja za hranjenje in obdelavo podatkov posameznika. Uporabnik lahko prekliče soglasje za prejemanje elektronskih sporočil ali zahteva, da podjetje njegove osebne podatke nemudoma učinkovito in trajno izbriše, tako da v celoti izbriše uporabnikov uporabniški profil pri ponudniku.

 

Dodatno

Podjetje je v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, zavezano k varovanju osebnih podatkov uporabnikov njegove spletne trgovine. Podjetje ne bo pod nobenim pogojem brez izrecnega dovoljenja uporabnika posredoval osebnih oz. drugih podatkov uporabnika tretji osebi oz. ne bo omogočil tretji osebi, da vpogleda v osebne oz. druge podatke uporabnika, razen če bi to od njega zahtevale državne oblasti, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov podjetja.

Vsi osebni in drugi podatki, ki jih bo uporabnik posredoval ob prijavi v spletno trgovino, kot tudi ob naročilu nakupa izdelkov, vključno z vsebino naročil, bodo varovani v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Podjetje teh podatkov ne bo uporabilo v namen, ki bi kakorkoli škodoval uporabniku ali drugi vpleteni osebi. Podjetje podatkov uporabnikov ne bo uporabilo za pošiljanje promocijske elektronske pošte ali drugega nezaželenega promocijskega materiala, razen za pošiljanje obvestil o novostih in akcijskih ponudbah ter tistih promocijskih obvestil, na katere se bo uporabnik dodatno naročil. Podjetje lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Zaupnost osebnih in drugih podatkov uporabnikov ne bo kršena v nobeni obliki.

Dostavni službi – Pošta Slovenije bo podjetje zaupalo le potrebne podatke za dostavo v spletni trgovini kupljenih izdelkov (podatki o prejemniku, naslov za dostavo, telefonsko številko za obvestilo o dostavi paketa in/ali reševanju težav pri dostavi in naslov elektronske pošte za obvestilo o statusu dostave paketa). Prek elektronske pošte bo podjetje stopilo v stik z uporabnikom, če bo to potrebno za izvedbo nakupa v spletni trgovini, prek kontaktne telefonske številke pa le, če bo v postopku registracije oz. nakupa v spletni trgovini prišlo do težav.

 

Priporočamo vam, da bodite previdni z informacijami, ki jih delite, nastavite močno geslo za svoj račun in se izogibajte pošiljanju občutljivih podatkov, ki bi vam, če bi bili izpostavljeni, lahko povzročili veliko škodo. Vsako pošiljanje osebnih podatkov in gesel vedno izvedete na lastno odgovornost.

 

Deljenje informacij

Vaši osebni podatki bodo razkriti tretji osebi le kolikor je potrebno za izpolnitev naših pogodbenih razmerij.

Za opis naših storitev bodočim partnerjem, oglaševalcem in drugim uglednim tretjim osebam, ter za druge zakonite namene, lahko razkrijemo anonimne zbirne statistike o uporabnikih spletnega mesta, vendar ti statistični podatki ne vključujejo nobenih osebnih podatkov.

Vaše osebne podatke lahko razkrijemo našim izvajalcem, ki nam pomagajo pri zagotavljanju storitev, ki jih ponujamo preko spletne strani. Tak prenos bo temeljil na sporazumih o obdelavi podatkov.

Naši izvajalci bodo vaše osebne podatke uporabljali le v obsegu, primernem za izvedbo njihove funkcije in bodo pogodbeno zavezani, da bodo vaše osebne podatke obdelovali samo v našem imenu in v skladu z našimi zahtevami.

Vaše osebne podatke lahko razkrijemo, če to omogoča oziroma zahteva zakonodaja ali odločba sodišča.

 

Spletna analitika

Spletna stran uporablja Google Analytics, storitev, ki jo ponuja Google, Inc. (»Google«). Google Analytics uporablja piškotke, ki so tekstovne datoteke, nameščene na vašem računalniku, da bi spletnemu mestu pomagali analizirati, kako uporabljate spletno mesto. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnega mesta, na spletna mesta Googlu posreduje in jih shranjuje na strežnikih v ZDA. Če je na tej spletni strani aktivirana anonimizacija IP-ja, bo vaš naslov IP najprej onemogočil Google v državi članici Evropske unije ali v drugi državi pogodbenici v sporazumu o evropskem gospodarskem prostoru. Samo v izjemnih primerih bo vaš polni IP naslov prenesen na Googlov strežnik v ZDA in tam skrajšan. Upoštevajte, da ta spletna stran uporablja Google Analytics z razširitvijo »_anonymizelp ()«, zato se IP naslov obravnava le v okrnjeni obliki, kar pomeni, da je preprečena osebna identifikacija. Google bo v imenu upravljavca te spletne strani uporabil te podatke za ocenjevanje vaše uporabe spletnega mesta, pripravo poročil o dejavnostih spletnih strani za operaterje spletnih mest in drugih operaterjev, ki se nanašajo na spletno dejavnost in uporabo interneta. Naslov IP, ki ga brskalnik prenese v storitev Google Analytics, ni povezan z drugimi Googlovimi podatki. Piškotke lahko zavrnete tako, da izberete ustrezne nastavitve v vašem brskalniku. Poleg tega lahko Google preprečite zbiranje podatkov, ki jih ponuja piškotek, in so povezani z vašo uporabo spletnega mesta (vključno z naslovom IP), ter obdelavo teh podatkov s strani Google s prenosom in namestitvijo vtičnika brskalnika, ki je na voljo na povezavi: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Več informacij o pogojih uporabe in zasebnosti najdete na: http://www.google.com/analytics/terms in https://www.google.de/intl/en/policies/. Upoštevajte, da je na tem spletnem mestu Google Analytics razširjen s kodo »gat._anonymizelp ();« da zagotovite anonimizirano zbirko vašega IP-naslova (tako imenovano IP maskiranje).

 

Vtičniki za socialna omrežja

Naša spletna stran združuje vtičnike (programe) družbenih omrežij Facebook in Instagram.

 

Facebook

Od Facebook-a uporabljamo »Like«, gumb »Share«. Te vtičnice uporablja Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, ZDA. Lahko jih prepoznate po ustreznem logotipu Facebook. Več informacij o Facebook-ovih družabnih vtičnicah najdete na http://developers.facebook.com/plugins. Če obiskovalec odpre stran našega spletnega mesta, ki vsebuje to vrsto vtičnika, se med brskalnikom obiskovalca in strežniki Facebook vzpostavi povezava. Facebook sprejema in hrani podatke (vključno z IP-naslovom in ID-jem piškotka), ki omogočajo Facebook-u, da prepozna, katero stran spletnega mesta, je obiskovalec odprl. To se zgodi, ne glede na to, ali je vtičnik Facebook v stiku z ali ne. Če obiskovalec sodeluje s vtičnikom Facebook ali pusti komentar, bodo ustrezni podatki preneseni na Facebook v ZDA in tam shranjeni.

 

Če je obiskovalec prijavljen v Facebook, ko se to zgodi, se lahko posredovani podatki dodelijo določenemu računu. Facebook uporablja piškotke tako za registrirane, kot za neregistrirane uporabnike. Vrsta, obseg in namen zbiranja, uporabe in druge obdelave ali uporabe podatkov s strani Facebook-a ter pravic in možnosti za zaščito zasebnosti uporabnika najdete v pravilniku o zasebnosti za Facebook (https://www.facebook.com/about/privacy) in prilagojeni. Poleg zgoraj navedenega so natančni postopki obdelave podatkov, obdobja shranjevanja in nameni nejasni.

Na našem spletnem mestu se lahko prijavite z Facebookom, pri čemer morate vi sami potrditi, da lahko od Facebooka pridobimo vaše ime, e-poštni naslov in profilno sliko.

 

Spremembe politike varovanja osebnih podatkov in politike zasebnosti

Pridržujemo si pravico, da to politiko občasno spremenimo s posodobitvijo našega spletnega mesta. Redno obiskujte spletno mesto in preverite naš trenutni pravilnik o zasebnosti. Ta politika je bila nazadnje posodobljena dne, 18. novembra 2022.

Kontaktirajte nas

Če imate kakršna koli vprašanja, težave, pomisleke ali komentarje v zvezi s to politiko zasebnosti, nam to lahko sporočite na elektronski naslov: jellek.shop@gmail.com.

bottom of page